srijeda, 20. studenoga 2013.

Kupina - Čuvar krvnih sudova

Zahvaljujući visokom postotku željeza, kupina se pokazala kao odlično sredstvo u liječenju anemije.


Ovaj sočni plod obiluje i kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, kao i vitaminima B1, B2, C i PP, a sadrži i fenolane koji sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola i nastanaka arterioskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zbog obilja kalija i niskog sadržaja natrija, kupinu treba što češće da konzumiraju osobe oboljele od hipertenzije jer snižava krvni pritisak.

Ovo voće djeluje blagotvorno i u slučaju bakterijskih infekcija, kao i hemoroida, a koristi se i kao antiseptik u terapiji angine, farirtgitisa, gingivitisa i kožnih bolesti.

Vino od kupine ublažava anemiju, podstiče probavu i jača imunitet.

Nema komentara:

Objavi komentar