srijeda, 20. studenoga 2013.

Bobe crne bazge - Otrovne ili lijek?

Novija znanstvena istraživanja su pokazala da je upotreba boba bazge u narodnoj medicini barem djelomično opravdana jer bobe bazge sadrže neke tvari koje mogu spriječiti razne viruse gripe

Umnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće. Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.


Kiselkasto slatkaste, zrele bobe bazge sadrže organske kiseline, a najviše vinske i jabučne, dosta vitamina B1, C i E, mineralne tvari, nešto karotena, gorke tvari, nešto pektina te eterično ulje od kojeg potječe ljekovito djelovanje boba bazge. U narodnoj medicini bobe bazge najčešće se koriste za čišćenje krvi i jačanje imuniteta, protiv kašlja, gripe i prehlade, za poticanje apetita i pospješivanje probave te kao blago sredstvo za čišćenje.

Nema komentara:

Objavi komentar