Novija
znanstvena istraživanja su pokazala da je upotreba boba bazge u narodnoj
medicini barem djelomično opravdana jer bobe bazge sadrže neke tvari koje mogu
spriječiti razne viruse gripe
Umnogim
europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće.
Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni
sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se
iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe
malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek
smatraju da su bobe bazge otrovne.
Kiselkasto
slatkaste, zrele bobe bazge sadrže organske kiseline, a najviše vinske i
jabučne, dosta vitamina B1, C i E, mineralne tvari, nešto karotena, gorke
tvari, nešto pektina te eterično ulje od kojeg potječe ljekovito djelovanje
boba bazge. U narodnoj medicini bobe bazge najčešće se koriste za čišćenje krvi
i jačanje imuniteta, protiv kašlja, gripe i prehlade, za poticanje apetita i
pospješivanje probave te kao blago sredstvo za čišćenje.
Nema komentara:
Objavi komentar