Iako
se mladi listovi bokvice koriste u ishrani, kao zdrava i veoma hranjiva salata,
ova biljka je ipak mnogo poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. Kod nas
raste dvadesetak vrsta bokvice po naseljima, pored puteva, na livadama i
pašnjacima, po šumama i na drugim mjestima. Ima ih svuda. Nisu otrovne ni škodljive.
Prema
obliku listova i cvasti razlikuju se među sobom neke domaće vrste koje su
najrasprostranjenije i koriste se kao lijek: ženska, širokolista bokvica
(plantago major l.); muška, uskolista bokvica (p. lanceolata l.) i srednja
bokvica (p. media l.).
U
većini vrsta bokvice lišće se razvija u obliku rozete u dnu stabljike koja nije
granata i nema lišća, nego se završava zbijenom cvašću od neuglednih sitnih
cvjetova. Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke s listovima u rozeti, a na
svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju;
krunica je gola. Cvjetaju od proljeća do zime. Neke se od najdavnijih vremena
upotrebljavaju kao lijek, mnogo više u narodu nego u školskoj medicini, za
liječenje mnogih bolesti a i kao profilaktično sredstvo (zelen list i sok iz
lista kao proljećna vitaminska kura).
Svako
će vam odmah, bez okolišanja, kazati da je za posjekotine najbolje priviti list
bokvice. On takođe djeluje protiv raznih upala kože i sluznice, pojačava
lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz
organa za disanje; smanjuje učestalo mokrenje i povoljno djeluje na organe za
varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crijevu i na želucu.
Koristi se za ublažavanje napada kašlja. List se bere sve dok biljka cvjeta i
to samo mladi, zdravi, neoštećeni listovi, dok se korijen vadi cijele godine.
Koristi se svjež i suv list, rjeđe cijela biljka i korijen.
Hemijski
sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti, tako da se za potrebe
domaćinstva sve tri mogu koristiti posebno ili pomiješane. U narodu se najviše
cijene i najčešće upotrebljavaju širokolista, krupna ili ženska bokvica. U svim
organima biljke ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina,
tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko četiri odsto tanina, pektina, limunove
kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida koji imaju antibakterijsku moć. U
sjemenu ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera.
Bokvicu
ili trputac uspješno koristimo kod oboljenja disajnih organa, naročito kod
jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme, pa čak i tuberkuloze pluća.
Čisti
krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su
slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip,
lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su izuzetno mršavi i pored obilja
hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u
razvoju.
U
starim knjigama o bilju može se pročitati da, ako dnevno pojedete osam grama
sjemena bokvice, to sprečava stvaranje kamenca. Uz to se pije čaj od bokvice.
Sirup
od bokvice čisti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Dnevno se
uzima jedna kašika, a djeca kašičicu sirupa prije svakog obroka.
Bokvica
je dobar lijek za liječenje rana, svih vrsta - čak i otvorenih (pa i na
stopalima), ogrebotina, posjekotina, uboda osa, kod ugriza bijesnih pasa,
otrovnih životinja i zmija (kod ovih posljednjih samo u nuždi ako nema
ljekara).
Svježim
listovima smrvljenim između ruku i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko
vrata, liječi se gušavost.
Stavite
li list bokvice u cipele, to liječi žuljeve.
Svaka
zloćudna oteklina splasne ako se njeguje svježim smrvljenim listovima. Listovi
pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro
svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i sušeni, staviti u maslinovo
ulje. Mažuran treba staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana
na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namazati oboljele žlijezde,
zatim staviti zdrobljeni bokvičin list i zavezati krpom (zavojem). Za kratko
vrijeme nastupiće poboljšanje. Bokvičino lišće se najtoplije preporučuje i kod
tromboze.
U
fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni
i gnojnih bubuljica s kože. Preparati od bokvice korisni su i za uklanjanje
smetnji nastalih u organima za varenje, a za ovu namjenu postoje i posebne
voćne bombone od bokvice, koje je moguće nabaviti u biljnim apotekama.
Recepti:
Čaj:
Vrhom
punu kašičicu lišća staviti na četvrt litra vode, opariti, pustiti da kratko
odstoji. Čaj od listova bokvice treba piti što je moguće topliji. Najbolje je
piti jednu šoljicu čaja odmah ujutro, a zatim jednu do dvije šoljice preko dana
i još jednu uveče, prije spavanja. Tako se postiže da konzument ima mirnu noć.
Čajna
mješavina:
Vrhom
punu čajnu kašičicu mješavine bokvice i majčine dušice u jednakim dijelovima
opariti sa četvrt litra vode.
Obloga
od lišća:
Svježe
listove trputca oprati, zgniječiti na dasci kuhinjskim valjkom (oklagijom) u
lisnatu kašu i staviti na oboljelo mjesto.
Sirup:
Nabrati
mlade listove bokvice, dobro ih oprati i očistiti vodom. Kada se osuše, listove
samljeti mašinom za mljevenje i kroz platno iscijediti sok iz listova. Litar
tako dobijenog soka pomiješati sa dva kilograma šećera i kuvati 10 minuta. Piti
po kašiku sirupa prije svakog obroka. Čuvajte ga u frižideru.
Protiv
akni:
Pomiješati
15 grama svježe iscijeđenog soka bokvice sa 10 grama masne kreme. Dodati
nekoliko kapi ružinog ulja. Premazati kožu zahvaćenu aknama.
Mješavina
za jači organizam:
U
jedan kilogram čistog planinskog meda dodati 300 gr svježih listova bokvice
(ženske) koje ste prethodno dobro oprali, osušili od vode i samljeli u mašini
za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimati po jednu supenu kašiku ovog
melema. U narodnoj medicini ova mješavina se smatra kao veoma efikasna za mnoge
zdravstvene tegobe.
Nema komentara:
Objavi komentar