Kad
bi majke u stara vremena stavile komadić kore cimeta u džep svoga djeteta,
učinile bi to s posebnom namjerom. Naime, željele su svoga mališana zaštititi
od prehlade i zaraza. U narodnoj medicini cimet se još uvijek koristi protiv
prehlade i za dezinfekciju, a novija znanstvena istraživanja dodatno su otkrila
niz ljekovitih svojstava cimeta. Najvažnije otkriće je da cimet za oko 25%
smanjuje razinu šećera u krvi dijabetičara
Cimetovac
(Cinnamomum zeylanicum) je 6-12 m vi¬soko tropsko drvo iz porodice lovora
(Lauraceae). To je zimzeleno drvo čiji su jajoliki listovi u početku crvene
boje, a kasnije postaju kožasti i zeleni, s gornje strane sjajni, a na naličju
svjetliji. Cvjetovi cimetovca su žućkastobijele boje, a javljaju se na
krajevima grana skupljeni u metličasti cvat. Iz njih se razvijaju plodovi –
tamnoplave bobe nalik na masline. Plodovi nisu jestivi, ali iz njih dobiva
vosak za mirisne svjetiljke.
Cvjetovi
neugodna, a kora ugodna mirisa
Cvjetovi
cimetovca imaju neugodan miris, ali zato su kora, listovi i plodovi ugodna
mirisa. Posebno mirisna je kora koja se još od biblijskih vremena koristi kao
aromatičan začin. Za dobivanje cimeta, slatkaste mirodije finog mirisa, koristi
se osušena unutarnja kora sa mladih stabala i tankih grančica. Nakon što se
kora oguli, vanjska kora se baca, a unutarnja se suši. Tijekom sušenja,
unutarnja kora se uvija u štapiće promjera do 2,5 cm. Takav, u štapićima, ili
pak u obliku praha, cimet dolazi na tržište.
Cejlonski
cimet i kasija
Cimet
potječe iz jugoistočne Azije, iz Cejlona i Kine, no uzgaja se i na Javi, u
Indiji, Indoneziji, Brazilu i Egiptu te izvozi u gotovo sve zemlje svijeta,
lako postoji više od 100 vrsta cimeta, dvije najvažnije vrste su cejlonski
cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia). Kasija je vrsta
koja se najčešće nalazi u našim trgovinama, a ima oštru i peckavu aromu, snažan
miris i nižu cijenu od cejlonskog cimeta. Za dobivanje kasije sijeku se cijele
grane i mala stabla što štapićima daje grublju teksturu, dok je cejlonski cimet
svjetlije boje, blage i tople arome, intenzivnog mirisa i fine teksture.
Cimet
kroz stoljeća
Cimet
je jedan od najstarijih začina. Njegova uporaba kao začina, ali i kao lijeka,
seže daleko u povijest. Prvi zapisi o njemu datiraju iz razdoblja oko 2700
godina prije Krista, gdje je opisan u jednoj od najstarijih knjiga o upotrebi
biljaka u kineskoj medicini. Spominje se i u Bibliji, te u djelima Herodota i
ostalih starih klasičnih pisaca.
Još
su stari Egipćani obogaćivali cimetom okus brojnih jela i napitaka, liječili
razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje. Stari Rimljani su
ga koristili za izradu ljubavnih napitaka i parfema, a jedno vrijeme je bio
toliko cijenjen da ga se čak smatralo dragocjenijim od zlata. Potrebe za
cimetom kroz povijest bile su tolike da su pokrenule i brojna istraživačka
putovanja. Osim toga, cimet je u srednjem vijeku bio jedna od prvih roba koje
su se razmjenjivale između Europe i Bliskog istoka.
Ljekovitost
cimeta
Svoja
ljekovita svojstva cimet može zahvaliti trima i osnovnim komponentama eteričnog
ulja koje se nalazi u njegovoj kori: cimetnom aldehidu, acetatu i alkoholu.
Osim eteričnog ulja, kojeg u unutarnjoj kori ima najmanje 1-2%, kora sadrži i
tanine i šećer. Od minerala, cimet obiluje manganom, željezom, kalcijem, bakrom
i cinkom, a izvrstan je izvor vitamina B2, B6, C i K. Energetska vrijednost 100
g cimeta iznosi čak 261 kcal, s udjelom od oko 4% bjelančevina, 80%
ugljikohidrata i samo 3% masti. Vanjska kora drveta nema ljekovita svojstva,
već samo njezin unutarnji sloj. Zbog obilja ljekovitih svojstava, cimet se ne
preporuča samo kao začinski dodatak slasticama već i namirnicama koje se
svakodnevno konzumiraju. Osim što potiče apetit i pospješuje probavu, cimet
čisti krv, jača srce, pospješuje bolji rad bubrega i umiruje živce. Cimet
povoljno djeluje na kosti i zglobove, zaustavlja unutarnja krvarenja te
neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala. Cimet ima i fungicidno
djelovanje, što znači da uništava gljivice i sprječava njihov rast. U
tradicionalnoj kineskoj medicini cimet slovi kao lijek protiv prehlade i gripe,
a što je zasluga djelovanja hlapljivih komponenata i toplinskog učinka na
organizam. Naime, u cimetu su sadržani salicilati koji snižavaju povišenu
tjelesnu temperaturu te imaju analgetičko i protuupalno djelovanje.
Nova
znanstvena otkrića o cimetu
Drevna
primjena cimeta kao lijeka pobudila je zanimanje i suvremene medicine za ovaj
začin. U novije vrijeme pokrenuta su mnogobrojna znanstvena istraživanja kojima
se došlo do zapanjujućih otkrića. Tako se, primjerice, otkrilo da je cimet vrlo
djelotvoran protiv šećerne bolesti jer se svakodnevnim uzimanjem samo pola
žličice cimeta za oko 25% smanjuje razina šećera u krvi. Aktivni sastojak cimeta,
poznat pod nazivom MHCP, oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i djeluje
zajednički s njime u stanici, smanjujući tako razinu šećera u krvi. Mnoge
pretile osobe pate od povišene razine šećera u krvi, što ima za posljedicu
snažne napadaje gladi. Cimet i ovdje pomaže: snižava razinu šećera i lošeg LDL
kolesterola u krvi pa tako pomaže i u mršavljenju.
Znanstveno
je također utvrđeno da cimet sprječava preveliko grušanje krvi, koje može imati
štetno djelovanje. Osim toga, cimet smanjuje razinu masnoća tj. lošeg
kolesterola i triglicerida u krvi, a time i rizik od bolesti srca i krvnih
žila. Cimet posjeduje svojstvo zaustavljanja rasta bakterija i gljivica,
uključujući i za mnoge problematičnu Candidu.
Do
neobičnog otkrića znanstvenici su također došli proučavajući djelovanje cimeta
na psihu. Istraživanja su pokazala da povremeno udisanje mirisa cimeta i
metvice povećava budnost za volanom te smanjuje tjeskobu ili osjećaj
frustriranosti kod vozača koji svakodnevno automobilom prelaze iste dionice. Osim
toga, pikantan miris cimeta potiče rad mozga, poboljšava koncentraciju,
vizualno pamćenje i brzinu reagiranja.
Ljekovita
sredstva i primjena cimeta
• Glava: Cimet
pomaže protiv glavobolje i migrene.
• Usna
šupljina: Cimet dezinficira sluznicu usta i desni, otklanja zadah iz
usta, a stavljen na bolesni zub, pomaže protiv zubobolje.
• Dišni
organi: Cimet smiruje kašalj, olakšava iskašljavanje te pomaže protiv
grlobolje, promuklosti, prehlade, gripe, bronhitisa i upale pluća.
• Srce: Cimet
jača srce, pospješuje bolji rad srca i štiti od infarkta srca.
• Krvne
žile: Cimet jača stijenke krvnih žila i pospješuje cirkulaciju krvi.
• Krv: Cimet
čisti krv, sprječava grušanje krvi, smanjuje razinu šećera, kolesterola i
triglicerida u krvi te pomaže protiv previsokog krvnog tlaka.
• Probava: Cimet
potiče apetit, pospješuje probavu i pomaže protiv probavnih tegoba, posebno
mučnine i povraćanja.
• Želudac: Cimet
jača želudac, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže protiv povišene želučane
kiseline, gastritisa i čira na želucu.
• Crijeva: Cimet
pospješuje bolji rad crijeva, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja
proljeve.
• Bubrezi
i mokraćni mjehur: Cimet pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje
mokraće, dezinficira mokraćni sustav i štiti od infekcija.
• Ženske
bolesti: Cimet pomaže protiv prejakih menstruacija.
• Kosti
i zglobovi: Cimet smiruje upale i ublažava bolove u kostima i
zglobovima te pomaže protiv reume, artritisa i gihta.
• Mišići: Cimet
ublažava bolove i grčeve u mišićima.
• Duševne
tegobe: Cimet umiruje i jača živce te poboljšava koncentraciju.
• Koža: Cimet
dezinficira kožu, steže tkivo i zaustavlja krvarenja, te pomaže protiv
gljivica.
Slots Casino Site » Play Free 777 Slots Casino Games
OdgovoriIzbrišiSlots Casino. This 카지노사이트 game is the best you'll find at ChoE Casino. If you're looking หาเงินออนไลน์ for a fun, friendly online casino, or a place to play, then you've come 제왕카지노 to the right