Prvenstveno,
potrebno je odrediti razloge pretjerane mršavosti. Provjerite krije li se iza
vaše mršavosti određeni medicinski uzrok, kao primjerice hormonska neravnoteža
koja uzrokuje gubitak mase (pr. hipertireoza ili možda smanjeno lučenje
inzulina) ili pak paraziti u crijevima. Također, gubitak na tjelesnoj masi može
biti posljedica uzimanja određenih lijekova, kao i depresije ili stresa. Ako
zaključite da ste zdravi i ne postoji druga prepreka vašem debljanju, rješenje
je, dakako, veći dnevni energetski unos od onoga koji ste ranije unosili
(zadovoljenje potreba bazalnog metabolizma i dnevnih fizičkih aktivnosti) kako
bi se udebljali.
To
znači da u glavnim obrocima trebate konzumirati veće količine hrane, a između
istih uvesti i zdrave međuobroke (3 međuobroka).
Najjednostavniji
način debljanja u kratkom roku bila bi konzumacija čipsa, čokolada, coca cole i
ostalih energetski bogatih, a nutritivno siromašnih namirnica u prekomjernim
količinama, u svako doba dana. No, kako se nitko ne želi udebljati na način
koji bi predstavljao nepotrebno nakupljanje masnog tkiva, tijekom planiranja
obroka trebalo bi se pripaziti na sastav hrane.
Osim
toga, uz povećan unos energije, potrebno je i redovito vježbati kako bi se
većim energetskim unosom izgradili mišići, a ne masno tkivo. Mnogi posegnu za
dodacima prehrani (primjerice proteinski pripravci) kako bi se brzo udebljali.
No nije potrebno trošiti novac na kupovne dodatke prehrani, budući da takve
napitke možete pripremiti i sami. Kako bi tjedno osigurali povećanje tjelesne
mase za 0,5 kg potrebno je povećati dnevni energetski unos za otprilike 550
kcal.
Visoko
proteinski shake za debljanje (od 300 do 400 kcal):
·
šalica (2 dL) mlijeka 2,5% mm
·
šalica (2 dL) jogurta
·
2 žlice sladoleda
·
¼ šalice svježeg voća
·
1 žličica meda
JELOVNIK ZA DEBLJANJE
Kao što je ranije navedeno potrebno je
imati 6 obroka u danu, međutim, važno je paziti da namirnice koje jedete budu
nutritivno bogate.
Raspored obroka za debljanje
·
Za doručak bi idealno bilo konzumirati
namirnice bogate ugljikohidratima kao izvorom energije (cjelovite žitarice ili integralni
kruh), mliječne proizvode (mlijeko, jogurt ili svježi sir) te svježe iscijeđeni
sok od voća ili samu voćku.
·
Nakon dva sata konzumirajte međuobrok
kao primjerice sendvič (sa tunom i salatom), a nakon njega suho ili svježe voće
ili primjerice orašaste plodove.
·
Dva do tri sata nakon međuobroka slijedi
ručak, koji bi trebao biti potpuni obrok i sadržavati povrće (svježe ili
kuhano), proteine (meso bez vidljivih masnoća, riba, mliječni proizvodi ili
jaja) te određene namirnice bogate ugljikohidratima (ječmena kaša, zobena kaša,
palenta, riža, tjestenina, mahunarke, krumpir ili heljda).
·
Nakon ručka slijedi međuobrok. Ponovite
konzumaciju svježeg ili suhog voće ili orašastih plodova. Ukoliko ste ljubitelj
slatkiša, u ovaj međuobrok ubacite i slatki obrok, kao što je čokoladno mlijeko
koje ćete pripraviti sami.
·
Večera neka uslijedi minimalno 3 sata
prije spavanja. Ponovite obrok sličan ručku – bogat povrćem i proteinima te
manjom količinom namirnica bogatih jednostavnim ugljikohidratima. Prije
spavanja popijte čašu mlijeka s medom. Uz pridržavanje navedenih smjernica,
vrlo je važno minimalno 3 do 4 puta tjedno vježbati.
Povrh svega, potrebno je napomenuti kako
je cjelokupni pristup debljanju vrlo individualan, stoga Vam prije početka
provođenja plana debljanja preporučamo savjetovanje sa stručnjakom
(nutricionist i osobni trener), koji će znati prepoznati specifičnosti vašeg
tijela, kao i same potrebe.
Zdrava hrana za debljanje
·
Kruh – kupujte kruh od miješanih
žitarica, koji osim uz glavno jelo možete jesti uz pekmez, med, sirne namaze,
maslac od kikirikija…
·
Povrće – jedite krumpir, grašak,
kukuruz, mrkvu, brokulu, cvjetaču, grah, tikvice, krastavce, repu…
·
Voće – jedite banane, kruške, jabuke,
ananas, suho voće, naranče, breskve, šljive, lubenice, bobičasto voće…
·
Juhe – jedite kremaste i guste juhe
·
Ulja – kada kuhate, slobodno dodate veću
količinu ulja. Najzdravija su nerafinirana ulja (djevičanska ulja), ulja od
maslina, kokosa, te maslac.
Preljevi – unesite kalorije u organizam uz pomoć različitih preljeva za
pite, salate, tost, krekere. Ukoliko još ti preljevi u sebi imaju maslinovo
ulje, sir, putar, maslace od orašastog voća i majonezu, tim bolje. Jedite ih sa
svime…
Nema komentara:
Objavi komentar