Crni
dud je visoko stablo što raste gotovo svuda kao kultivirana biljka uz rubove
ceste, po parkovima, i drvoredima. U prirodi postoji i kao samoniklo, divlje
stablo. Lijepog je drveta i ukusnog i zdravog ploda. U Evropi je poznat od
davnina, a smatra se da je u ove krajeve došao iz Perzije. Naziv mu dolazi od
latinske riječi mora, što znači kašnjenje. Vjerovatno je to zbog polaganog
razvoja pupoljaka.
Hrana
i lijek
Dud
se spominje u mnogim djelima antičke Grčke i Rima (Horacije, Ovidije).
Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka jer zadnja propupa
čekajući toplo vrijeme, a kad počne pupati propupa u jednoj noći.
Čini
se da je dud bio više popularan u to davno doba nego danas. Možda zato što
ostavlja crvene mrlje na cesti i automobilima nakon što zreli plod otpadne s
drveta.
Osim
kao slasna hrana, crni dud je od davnina poznat i po svojoj izuzetnoj
ljekovitosti. Za lijek se koriste list i plod. Mladi, zdravi i potpuno
razvijeni listovi beru se tokom ljeta i suše u tankom sloju na propuhu u hladu.
Iz
plodova crnog duda, naročito onog koji ima više kiselkasti okus, cijedi se sok
i od njega kuhaju sirup i pekmez koji služe kao hrana, poslastica i blagi lijek
protiv upale grla i usne šupljine. Sirup se upotrebljava slično kao sirup od
malina.
Nadopuna
za šećer
Zbog
velike količine sećera, dud je zdrava hrana kako za ljude, tako i za domaće
životinje. Zreli i aromatični tamnoljubičasti plodovi jedu se svježi, prerađeni
ili osušeni. Osušeni mogu zamijeniti šećer i zbog toga se melju i dodaju pri
izradi slatkiša. Služe i za izradu sokova, kompota, želea, sirupa i dr. Od
iscijeđenog soka dobiva se sirup koji podsjeća na med.
U
Japanu se iz cvjetova duda izrađuje krema za odstranjivanje pjega i drugih
nečistoća na koži. U narodnoj medicini svježe nedozreli plodovi daju se protiv
proliva, a zreli kao blagi laksativ.
Sok
crnog duda djeluje antiseptično te se daje za lakše iskašljavanje, znojenje i
mokrenje, kao i za ispiranje kod upale grla i usne šupljine.
RECEPTI:
Čaj
za kardiovaskularni sistem
Priprema:
Čaj se pravi od lisnatih pupoljaka duda koji se skupljaju preko zime a onda se
suše. Ovaj recept potječe iz korejske tradicionalne medicine u kojoj se ovaj
čaj, osim za oboljenja kardiovaskularnog sistema, upotrebljava i kao sredstvo
za mršavljenje.
Pripravci
od kore
Upotreba:
Smrvljena kora duda u prah upotrebljava se u obliku melema za brže
zacjeljivanje rana, a uvarak kore pije se kod povišenoga krvnog tlaka.
Liječenje
dijabetesa
Priprema
čaja: s pola litre kipuće vode prelije se 50 grama usitnjenog lista crnog duda
i pusti 10 sati poklopljeno, uz povremeno miješanje. Procijedi se i pije preko
dana.
U
Kini je i kora duda poznata kao sastojak biljnih mješavina za liječenje
dijabetesa, dok se u zapadnoj Evropi i na Balkanu u iste svrhe koristi osušeno
dudovo lišće koje se ponegdje kao prašak posipa po hrani (primjerice varivu).
Antidijabetično djelovanje se djelomično pripisuje prisustvu vitamina B2 i može
koristiti kao dopunska terapija.
Džem
od duda
Priprema:
uzeti tri šoljice plodova, dvije šoljice vode, jednu kašiku mljevene čili
paprike, pektin, i sve to kuhati 5 – 10 minuta. Dodati šoljicu šećera pa kuhati
još tri do pet minuta. Džem je idealan za palačinke, a još bolji uz meso s
roštilja ili uz biftek.
Nema komentara:
Objavi komentar