Cvekla
se preporučuje za liječenje od tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje
tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa i drugih poremećaja. Povoljno
utiče na nerve i rad mozga. Supstance betanin i betain koje se nalaze u cvekli
podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove i pomažu
kod bolesti jetre. Zahvaljujući jodu, cvekla je korisna u borbi
arterioskleroze. Takođe, cvekla čisti krv i usporava starenje. Cvekla je
korisna u liječenju malokrvnosti, naročito kod djece jer sadrži visok procenat
gvožđa. Ona sadrži celulozu i pektin pa povoljno djeluje i na rad crijeva.
Sok od cvekle, jabuke i mrkve
Sastojci:
-1
kg cvekle oguliti i izrendati
-1
kg mrkve oguliti i izrendati
-1
kg jabuka oguliti i izrendati
-2
limuna
-šećera
ili meda po želji
Priprema:
Pripremljenu
izrendanu masu sastaviti, dodati iscijeđena dva limuna , posuti šećerom ili
medom i ostaviti 12 sati na hladno mjesto. Sutradan procijediti kroz sterilnu
gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka. Čuvati u frižideru! Piti po
jednu-dvije kašike ujutro, natašte (prije jela). Uglavnm sok se preporučuje za
poboljšanje opšteg stanja organizma, jačanje imuniteta, za jačanje krvne slike.
Svježi
sok od cvekle:
Cvekla
ima ljekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuhanjem gubi svoju
ljekovitost, pa je najbolje napraviti sok od presne cvekle. Od jednog kilograma
cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla
tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom. Kada ova smesa
odstoji, dobro se procjedi i pije u gutljajima cijelog dana. Kod najtežih
oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se osjeti poboljšanje,
količinu treba smanjiti na četvrtinu.
Čorba
od cvekle za jačanje krvi
Za
jačanje krvi i oporavak organizma pripremite čorbu po sljedećem receptu.
Isjecite dvije veze mladih listova cvekle i stavite da se kuha. Sa cveklom neka
se kuha i veza peršunovog lista (10 - 15 minuta). Istovremeno nasjecite glavicu
crnog i dva čena bijelog luka, narendajte korijen šargarepe, jedan korijen
peršuna i manji korijen celera. U to dodajte sitno narendane 4 - 5 cvekli i sve
prelijte velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu sa
lišćem i odmah sklonite sa vatre.
Sirup
od cvekle
Ovaj
sirup je veoma zdrav i namijenjen onim osobama kojima je loša krvna
slika…Poslije dva mjeseca uzimanja ovog sirupa doktor vam neće vjerovati da ste
to vi.
Sastojci:
1
kg cvekle
1/2
kg mrkve (ne šargarepa, jer ima manje soka od mrkve)
3
manje narandže ili samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka)
1/2
kg kiselih jabuka
1
limun
500
gr meda
Priprema:
Cveklu,
mrkvu i jabuke oljuštiti i isjeckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i
iscjediti sok. Posebno limun i narandžu iscjedimo i dodamo u sok iz sokovnika,
dodamo med (najbolji je lipov, bagremov ili livadski med). Sve povremeno
miješamo da se med ujednaci sa sokom. Sipati u flaše. Dobije se oko jedan i po
do dva litra sirupa. Ovaj sirup uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1
dcl razblažen sa vodom jer je ovako mnogo sladak. Ukusan je, veoma hranljiv i
zdrav.
Cvekla
- Napitak za snižavanje holesterola i triglicerida
Cveklu
očistit i staviti u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Iscijediti 1,5l soka i
sipati u bocu od 1,5l. Pjena koja se napravi cijeđenjem soka isto se sipa u
flašu. Zatvoriti bocu i staviti u frižider. Pije se 1dcl prije podne i 1dcl
naveće. Svaki put prije upotrebe soka protresti malo bocu. Nekim ljudima
potrebna je jedna doza od 1,5l ovog napitka da bi regulisali povišen holesterol
i trigliceride a pojedinim 2 doze a sve zavisi od organizma. Napomena: Nemojte
niti slučajno početi piti 2. dozu dok ne provjerite nalaze nakon što popijete
1. dozu ovog napitka.
Nema komentara:
Objavi komentar