Način
života jedan je od faktora zdravog tijela ili postupka ozdravljenja od bilo
koje bolesti. On je posebno velike, gotovo presudne, važnost kod određenih
kancerogenih bolesti poput raka dojke kojeg možemo izbjeći pravovremenom
prevencijom i izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.
Listopad
je mjesec koji je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv raka dojke,
najučestalije kancerogene bolesti kod žena. Na taj se način želi povećati
svijest o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju te pružiti potpora oboljelim
ženama.
Godišnje
se kod nas pojavi oko 2.300 novih slučajeva žena s rakom dojke, a oko 900 žena
izgubi bitku s ovom opakom bolešću.
Kako
bismo bolje razumjeli kakva je to bolest potrebno je znati da se rak razvija
niz godinama pod utjecajem okolišnih faktora (hrana) i genetskih
predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način
ponašanja prema jelu i piću imaju golem utjecaj na pojavu raka, pogotovo ako su
isključeni genetski čimbenici.
Iako
se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih
bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka.
Tako štetne tvari koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom
organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.
Sustav
obrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima koji štite zdrave
stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.
Vitamini
C, E i beta-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo
u voću i povrću
Vitamin
C: citrusi (naranče, grejp, limun…), bobičasto voće,
rajčice, krumpir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika, prokulica.
Vitamin
E: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki
maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica.
Beta-karoten: mrkva,
špinat, kelj, tikve, marelica.
Polifenoli
u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što bi moglo obrazložiti podatak
da Japanci rjeđe obolijevaju od raka. Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka, bogati su
sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak.
Kako
biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu
omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko
nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.
Zasićene
masti životinjskog podrijetla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline
koje nalazimo u kukuruznom i repičinom ulju te margarinu.
Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20-60 posto smrtnih slučajeva uslijed
raka uvjetovano načinom prehrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene
smjernice uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje
vaš organizam može podnijeti.
Nema komentara:
Objavi komentar